Rusland. Den europæiske del.
Vil du se en forrygende samling farvebilleder (sic.!) fra Russia before the Revolution 1907-1915, så nyd dette link: HER
DU ER HER: > Verden > Europa > Rusland Se also Russian Photographers HER, Saint Petersburg HER, Russia in Asia HER.
DU ER HER: > Verden > Europa > Rusland Se also Russian Photographers HER, Saint Petersburg HER, Russia in Asia HER.
Rusland! Det kunne være interessant at vide noget om dette billede! Fotografiet er ikke ret stort, blot 10,5 x 9 cm. Webmasters collection.
Vi må være i Rusland, bebyggelsen og folkenes dragter tyder på det. Der er en signatur, et blindstempel, i billedets nederste, højre hjørne, men det lader sig ikke identificere. Billedet er fra en dansk samling fotografier, hvoraf de øvrige er turistbilleder fra Europa. Billedet er ganske givet fra 1800-tallet - og i hvert fald fra før revolutionen?
|
Den danske kontakt til Rusland var betydelig før 1917. Der var stor udvandring til landet, dels pga. den danske prinsesse Dagmars ægteskab i 1866 med Alexander 3., dels pga. den transsibiriske jernbane, der gjorde det muligt at eksportere landbrugsprodukter fra det østlige Rusland og dermed åbne store landområder for foretagsomme danske mejerister, ingeniører, handelsmænd m.fl. Det kunne være interessant at vide noget om dette billede!
|
Dansk dyrlæge i Rusland
"Det Kjæreste jeg eiede, en 16 aarig Datter, en eiegod, rar lille Pige. Aldrig ser jeg hende mere med hendes guldgule Lokker, aldrig mere hører jeg hendes Stemmes Lyd. - Gud hjælpe os i vor grændseløse Kummer." Webmasters collection.
Dette kabinetfoto er et af dem man samler op, fordi det, takket være oplysningerne på billedet, fortæller en lillebitte brik af historien om den udvandring til Rusland, der foregik i anden halvdel af 1800årene og til og med 1919.
2-3000 mennesker, flere var det ikke. Fotografier af emigranterne fra 1800årene er der ikke mange af, men her er altså en fotograf fra Minsk 1887. Her skal ikke megen søgen til, før man finder ud af, at det er dyrlæge Chr. Engelsens to yngste børn, Andreas og Margrethe Engelsen, fotograferet i Minsk 1887. De havde to ældre søskende, Mogens samt Anna, som blev dr. med i 1906. Hun bosatte sig senere i Svejts. At det kun er Margrethes navn, der forekommer på billedet forstår man, når man i et af Chr. Engelsens breve hjem læser: "Her har Sorgen holdt sit Indtog. Høit imod Nord paa den smolenske Kirkegaard i Petersborg dækker Sneen en lille Grav, der gjemmer det Kjæreste jeg eiede, en 16 aarig Datter, en eiegod, rar lille Pige. Aldrig ser jeg hende mere med hendes guldgule Lokker, aldrig mere hører jeg hendes Stemmes Lyd. - Gud hjælpe os i vor grændseløse Kummer." |
Han var en dygtig skribent, dyrlæge Chr. Engelsen og hans "Breve fra Chr. Engelsen til H. Krabbe og B. Bang 1884-1906" blev udgivet af Ivan Katié i 1974. Jeg fandt bogen i min reol og kunne derfor gengive de smukke ord om tabet af datteren. Brevene fortæller om "Veterinære iagttagelser og kulturhistoriske billeder fra Rusland".
Christian Engelsen, 1847-1906, var født i Helsingør, død i Vinniza, Rusland. Han blev uddannet på Den kgl. veterinær- og landbohøjskole i København i 1870 og praktiserede derefter som dyrlæge på Mors. På grund af et spændt forhold til faderen emigrerede han efteråret 1871 med kone og et spædbarn til Rusland, hvor han ernærede sig som telegrafist i Blagoveščensk (Østsibirien). Efter at have lært russisk aflagde han 1877 russisk veterinæreksamen i St. Petersborg og blev ansat ved kvægdrivningsstationen i Homel (Gomel, i Vestrusland) hvor han skulle bekæmpe kvægpest. 1886 forflyttedes han til Minsk, hvor han virkede som ældre guvernementsdyrlæge og havde privat praksis. 1896-1906 var han jernbanedyrlæge i Vinniza, et embede han havde søgt af helbredsgrunde. Chr. Engelsen bevarede forbindelsen med Danmark ved en korrespondance med familie og venner samt med sine gamle lærere på landbohøjskolen. Minsk ligger i Hviderusland, dengang en del af Rusland. (www.denstoredanske.dk) |
Måske danske i Rusland
Portrættet af den lille dreng iført russisk kostume er fra samme samling som billedet af landsbyen til venstre. Da det næppe nogensinde kan bestemmes, kan vi vælge at sige, at det er en lille dansk dreng, der sammen med sine forældre er emigreret til Rusland, dengang landet stod åbent for foretagsomme mennesker, der så en fremtid i udvikling af landets landbrug. Webmasters collection.
|
Og her er et kabinetportræt af en ukendt kvinde, man kan lige netop ane fotografens navn, der er trykt med rødt og selvfølgelig kyrilliske bogstaver på kartonnet nederst til venstre. Hun kunne mageligt være en dansk kvinde, der var udvandret med sin mand til Rusland en gang i 1880erne. Fotografens navn ses herunder. Webmasters collection.
|
Torvet i Vyborg, Finland, nu Rusland
Vyborg med torvet, dengang finsk, nu russisk. Fotopostkort o. 1910. Webmasters collection.
For snart femog tyve år siden, kort tid efter ”Muren” var faldet og Sovjetunionen blevet til Rusland, kørte jeg sammen med min familie rundt om Østersøen: Sverige, Ålandsøerne, Finland, Rusland, Estland, Letland, Litauen, Polen, Tyskland og tilbage til Bornholm. En fantastisk oplevelse. At besøge Østeuropa var som at rejse i et land, der havde ligget i ”mølpose” i et halvt hundrede år – det var kun det uundgåelige forfald, der havde sat sit spor på bygningerne, til gengæld var landskaberne anderledes rige og uberørte – med mindre vi kom ind i de store industriområder. Og menneskene? Mere varme, hjertelige og gæstfrie mennesker har vi sjældent mødt.
|
En af de byer vi passerede var Vyborg som dengang lå i det der endnu hed ”Leningrad oblast” på det Karelske Næs. Byen blev grundlagt i 1300tallet af svenske korsfarere og var engang det svenske riges forpost mod øst. Den var russisk fra 1710, finsk fra 1812, men russisk igen fra 1945. Noget af det der gjorde stort indtryk dengang var et kæmpemæssigt Leninmonument midt på Torvet. Her er det en travl torvedag i Viipuri længe før de sidste finske borgere forlod deres by i 1944 (nogle få nåede også til Bornholm). Næsten midt i billedet, i horisonten, aner man byens borg, bygget af svenske korsfarere og påbegyndt omkring 1300, det runde tårn til venstre på pladsen er fra o. 1550. Begge bygninger og flere af husene er stadig bevaret/genopbygget/restaureret.
|