Stephan Nyelands stereoskopbilleder, Bornholm 1905. Fotograf Chr. A. Møller (?)
Se flere af Chr. A. Møllers stereobilleder HER.
"Direktør Stphn. Nyelands Have i Gudhjem - Bornholm 1905" står der bag på dette billede.
Bornholms Ø-arkiv fik i begyndelsen af 2013 en rigtig fin samling stereobilleder med bornholmske motiver. God kvalitet, fine, ukendte motiver. De var sendt til Bornholm af lokalarkivet i Gentofte uden supplerende oplysninger. Men da der blandt de 38 billeder var flere af Nyelandshytten i Gudhjem, var det ikke svært at finde frem til den tidligere ejermand. Og rigtigheden bekræftes af, at der er en hvid hund på det billede der ses her. En af Gudhjems mange farverige sommergæster var Stephan Nyeland. Han ejede den berømte havebrugsskole Vilvorde i Ordrup Krat. Vilvordes historie startede i 1875, hvor Nyeland, 1845-1922, grundlagde Danmarks første havebrugshøjskole. Skolen fik navn efter en belgisk by, som Nyeland havde besøgt i forbindelse med sine studier der - og hvor ikke mindst hans hustru ”Marie Isabelle Caroline Willems Raman” kom fra. Hun var katolik, ud af det man kaldte ”god familie” og nær veninde til prinsesse Marie af Orlean, der var gift med Christians IX’s yngste søn Valdemar. Nyelands hustru, Marie Raman, døde i 1901, prinsesse Marie i 1909. Blot få måneder efter indvielsen i 1875 brændte skolen ned. Det var en katastrofe og Nyeland var tæt på at opgive sin havebrugsdrøm. Men på opfordring af kong Christian IX, der havde set flammerne fra sin balkon på Bernstorff Slot, blev skolen genopført. I 1905 - efter 30 år - blev Nyeland nødt til at forlade skolen pga. svigtende helbred. |
Nyeland havde kastet sin kærlighed på Gudhjem allerede før 1890 og kom der jævnligt om sommeren. I 1903 købte han et hus i Gudhjem, som i dag er opkaldt efter ham – “Nyelandshytten”. 1904 købte han desuden to naturgrunde på Nørresand, hvor han anlagde haver og byggede en lille bjælkehytte oppe på bakken. Han kaldte stedet “Vilvordelille”. Han anlagde også Prinsessehaven, som Nyeland fik overdraget af Gudhjem Havnecommision og Gudhjem Bakkecommision - så længe han levede. Her blev plantet spændende sjældne planter og træer og haven var oprindelig anlagt med stengærder og havelåge – med lås – ud mod stien til Salene. Haven blev opkaldt efter prinsesse Marie og – som Peter Tiemroth fortæller i sin bog om Gudhjem i 9000 år, at – hun til gengæld forærede Nyeland en hvid buldog. Og se – det er denne, usædvanlige, hvide buldog, der bekræfter, at det kun kan være Stephan Nyeland selv, der har fået foreviget Nyelandshytten i Gudhjem – og i øvrigt af samme fotograf erhvervet en mængde stereobilleder fra Bornholm af rigtig god kvalitet. (Vi tror fotografen var Chr. A. Møller fra Rønne, han var en dygtig forograf og eksperimenterede netop med stereobilleder i de år).
Desværre opstod der mange trakasserier mellem Nyeland og medlemmerne af de nævnte commissioner om beskyttelse af haven. I 1909 blev Nyeland træt af Gudhjem og flyttede til Christiansø, hvor han boede i det gamle bryggeri til sin død i 1922. (Anker E. Kofoed, der har skrevet om Christiansøs historie, besøgte øen og Stephan Nyeland i 1914 og det har han skrevet underholdende om i Jul på Bornholm 1971). |
Billeder fra Rønne:
Dampskibsselskabet 1866's "Scandia" (nr. 2) i Rønne Havn - Bornholm 1905. Stephan Nyelands samling. Bornholms Ø-arkiv, 2013-27. Samtlige billeder i denne række tilhører Bornholms Øarkiv. Indkommet i 2013. Samling af stereobilleder, modtaget af Bornholms Ø-arkiv i marts 2013. Af Gentofte Lokalhistoriske Arkiv.
Optaget af en dygtig fotograf, måske Chr. A. Møller fra Gudhjem, som optog samme type stereobilleder også ofte uden trykt navn. Samtlige billeder fra 1905.e |
Stephan Nyeland, 1845-1922, var uddannet som hortonom. Han grundlagde i 1875 Vilvorde Havebrugsskole i Ordrup, opkaldt efter den by i Belgien, hvor han havde taget en del af sin uddannelse. Han var skolens direktør 1875-1904 og han var en inspirerende underviser, der søgte at kombinere teoretisk havebrugsundervisning med praktisk viden. Skolen var meget populær blandt unge gartnere, især fra landbobefolkningen og Norge.
Stephan Nyeland skrev forskellige havebrugsbøger og var foregangsmand - før sin tid - han agiterede for bedre kostvaner, skrev adskillige avisartikler og bøger og holdt utallige foredrag, hvor han gik ind for øget brug af frugt og grøntsager. Nyeland trak sig fra Vilvorde i 1904 og skolen rummer i dag et kursuscenter. Nyeland var sommerbornholmer. Han begyndte at holde ferie i Gudhjem før 1890, i 1903 købte han den ejendom, som i dag kaldes "Nyelandshytten" efter ham, og som ses på billederne herunder. I 1909 blev han træt af Gudhjem og flyttede til Christiansø, hvor han havde anskaffet sig en gammel soldaterhytte. I sine sidste år boede Nyeland i det gamle bryggeri, han kaldte det Bella Vista. |
Jærnbanestationen Rønne Bornholm 1905. Stephan Nyelands samling.
En Gade i Rønne med Kirken i Baggrunden. Bornholm 1905. Billedet er desværre rystet - men dog fremstillet som stereoskopbillede. Se mange billeder fra Havnebakken i Rønne HER.
"Fiskerbaadehavnen - Rønne - Bornholm 1905" Nørrekås. Man kan både se badeanstalten og Gasværket i baggrunden.
Billeder fra Hasle:
Havnen Hasle, Bornholm 1905.
Kirken i Hasle, Bornholm 1905.
Billeder fra Hammeren - Finnedalen:
Ruinerne taget fra Finnebakkerne Bornholm 1905.
Hammershus Ruiner Bornholm 1905.
Hammershus Ruiner. Bornholm 1905.
Ved den tørre Ovn - Finnedalen - Bornholm 1905.
Parti fra Stenbruddet, Hammerhavnen og Ruinerne i Baggr. Bornholm 1905.
Stenbrud Hammeren Bornholm 1905.
Hammersø med fyrtårnet i baggrunden. Bornholm 1905. Arbejderboligerne - med smedje - Hammersdal midt i billedet.
Fyrtaarnet paa Hammeren Bornholm 1905.
Signalstationen ved Hammeren 1905.
Billeder fra Allinge:
Verden er fuld af fantastiske gamle billeder, der giver en forståelse af en tid, der for længst er væk. Bornholms Ø-arkiv har modtaget en samling "amatør"-stereoskopbilleder fra hele Bornholm. Vi kan nemt identificere motiverne, men de er taget med en anderledes vinkling. Og mange af dem rigtig gode. Bornholm er en lille ø - og selv om billederne er indleveret uden giver og selv om de er fra 1905 - så kan man identificere fotografen. Det vender jeg tilbage til. Her er et billede af koner i Allinge, der "båner" sild, sætter dem sammen to og to og anbringer dem på bånd - inden røgningen. "Sildeplads og Stenhuggeri - Allinge Bornholm 1905" står der på billedet. Og der er stenhuggere på arbejde i baggrunden. Bornholms Ø-arkiv.
Havnen i Allinge - Bornholm 1905.
I nærheden af Tejn
Landevejen fra Gudhjem til Hammeren - Bornholm 1905. (Fiskerlejet Tejn).
Billeder fra Helligdomsklipperne, Dyndalen:
Dynddalen Bornholm 1905. Stephan Nyelands samling. Bornholms Ø-arkiv, 2013-27.
Rø Kilde og Rø. Bornholm 1905.
Billeder fra Gudhjem
Kirken i Gudhjem - Bornholm 1905.
Havnen i Gudhjem Bornholm 1905. Stephan Nyelands samling. Bornholms Ø-arkiv, 2013-27.
Melsted Bornholm 1905. Savmøllen i Gudhjem.
Nyelands Hytten Gudhjem Bornholm 1905.
Nyelands Hytten Gudhjem Bornholm 1905.
Direktør Stphn. Nyelands Have i Gudhjem - Bornholm 1905. Stephan Nyelands hvide buldog, som han havde fået foræret af prinsesse Marie - som han havde opkaldt "Prinsessehaven" i Gudhjem efter.
Nyelands Hytten Gudhjem Bornholm 1905.
Direktør Stphn. Nyelands Have Gudhjem. Bornholm 1905. Nyanlagt Prinsessehave i Gudhjem.
Herr direktør Stephn Nyelands Have i Gudhjem - Bornholm 1905.
Ravneskaaret Gudhjem Bornholm 1905. Stephan Nyelands samling. Bornholms Ø-arkiv, 2013-27.
Randkløveskåret
Randkløveskåret ved Gudhjem (Saltuna) Bornholm 1905.
Randkløveskaaret ved Gudhjem Bornholm 1905.
Parti ved Randkløveskær Bornholm 1905.
Almindingen - Hotel Jomfrubjerget
Hotel Jomfrubjerget Almindingen Bornholm 1905. Stephan Nyelands samling. Bornholms Ø-arkiv, 2013-27.
Almindingen Bornholm 1905. Tekst på stereobilledet: "Hans Rømer, Skovrider i Almindingen 1800-1836. En taknemmelig Slægt rejste dette Minde - Med Dygtighed og stor Udholdenhed forenede han den varmeste Kærlighed til den Virksomhed, han var kaldet til og skabte herved denne herlige Skov". Nyelands gode ven, museumsinspektør Peter Hauberg (Hammershus), havde været involveret i etableringen af Rømers Minde. Det blev afsløret 18. juni 1893.